poniedziałek, 24 października 2016

Domowe Mięciutkie Kopytka

Kopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :)









Składniki na 2 porcje:

  • około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
  • 1 całe jajko
  • około 1 szkl mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia




1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.


2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków.


3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.


4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min.
Podaje okraszone skraweczkami i cebulką.



15 komentarzy:

  1. kopytka miękkie i świeżutkie w sam raz do obiadu

    ----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-)

    Zapraszam do mnie :-) htttp://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) z miłą chęcią zajrzę :-)

      Usuń
  3. Fanie powracać do smaków z dzieciństwa :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A CO Z DRUGĄ POŁOWĄ ZIEMNIAKÓW - TYCH ODŁOŻONYCH?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładamy z powrotem i zagniatamy całoŝć :-)

      Usuń
  5. Właśnie niedawno miałyśmy szaloną ochotę na kopytka i zrobiłyśmy jaglane, też bardzo dobre :) Twoje wyglądają na takie mięciutkie i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robie dzisiaj na odiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę :) Mam nadzieje że sie udały :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.