środa, 10 maja 2017

Pulpeciki W Sosie Koperkowym

Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil.





















Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku,
  • mąka do obtoczenia


Sos koperkowy:

  • pęczek  koperku
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
  • około 1 litra wody
  • kawałek korzenia pietruszki, selera



1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;)
2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której  dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu).






16 komentarzy:

  1. Proste, klasyczne i niesamowicie smaczne :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje pulpeciki wyglądają mega smacznie. Lubię gotowane dania, smażone jadam bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pulpeciki kojarza mi się z domową kuchnią mojej babci, w której zawsze wiosna pachniało koperkiem!
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe klopsiki, dla mnie to wspomnienie z lat dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Uwielbiam je! Prawdziwe smaki dzieciństwa - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba nasze ulubione danie z dzieciństwa na równi z pomidorową :D
    Zapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wieki nie jadłam! a bardzo lubię:) dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty i rewelacyjny przepis, zapisuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.